Vikend mentalnog zdravlja

16 i 17. sept 2017

Vikend mentalnog zdravlja - 16 i 17. sept 2017

Fondacija “Danilo Kiš” u saradnji sa psihoterapeutima, savetnicima i edukantima psihoterapije Centra za lični razvoj Spektrum 16. i 17. septembra 2017. godine organizuje još jedan vikend posvećen mentalnom zdravlju. Kroz predavanja, iskustvene radionice i interaktivne diskusije istražujemo raznovrsne oblasti.

Teme ovog meseca su: emocionalna inteligencija u teoriji i u praksi, za ljubitelje Jungove psihologije bavimo se nesvesnom simbolikom, a obzirom na veliki uspeh ponovićemo temu uloge žene u savremenom porodičnom sistemu

Novina u programu je interaktivna diskusija “Pričajmo o psihoterapiji uz kafu”.

Ukoliko želite da učestvujete u nekoj od radionica koje su psihoterapeuti pripremili, pozivamo vas da se prijavite.

Učešće je besplatno ali je prijava obavezna zbog ograničenog mesta u grupama.
Prijave na: office@centarspektrum.com Subota, 16. septembar

9:00-9:45
“Pričajmo o psihoterapiji uz kafu” 
Uz opuštenu atmosferu, kafu ili čaj, dva psihoterapeuta ili edukanata psihoterapije razgovaraće o temama vezanim za proces psihoterapije, uz uključivanje prisutnih. Ako volite psihologiju, rad na sebi i zanima vas šta, kako i zašto rade u psihoterapiji, dođite na kafu sa nama! 
Voditeljke: Karolina Vörös (psihodramska psihoterapeutkinja) i Nina Racić (edukantkinja integrativne psihoterapije)

10:00-13:00
Radionica: „Magična mapa - traganje za značenjem i smislom u priči sopstvenog života"
Opšte je poznato da imaginativna upotreba metafora i simbola oslobađa i komunicira sa dubljim i kompleksnijim značenjima sveta koji nas okružuje. Materijalizacija ili projekcija individualnog i kolektivnog nesvesnog kroz mitove, nestvarna bića, magične scene, koje ne mogu da se dese u realnosti, dovode do promena unutar pojedinaca, koje se na kraju ispolje u svakodnevnom životu. To je efikasan način da se eksternalizuju sadržaji i funkcije našeg uma i otkrije način na koji možemo da se suočimo i nosimo sa sopstvenim podsvesnim i nesvesnim.

Na ovoj iskustvenoj radionici ćemo istraživati „magičnu mapu“ sopstvenog uma. Zašto magičnu? Dešifrovanje simbola pokreće intuiciju i otkriva dublja značenja skrivena ispod površine. Pokretanje mašte, sveta simbola, bajki otvara čitav novi izvor lekovite energije (magije) potreban za pokretanje promena i istrajavanje u njima u realnom svetu.
Voditeljka radionice: Milana Jovićević, psihološkinja i psihodramska psihoterapeutkinja

18:00 – 20:00
Radionica: “Žena u porodici i njena (ne)moć”
Da li je žena u porodici menjala svoje uloge ili ih je samo nasleđivala od svoje majke, bake? Da li se modernizacijom i društvenim promenama promenilo njeno funkcionisanje u porodičnom sistemu ili su se neke uloge samo dodale? Da li žena ima moć u porodičnom sistemu ili ne? Dođite da zajedno otkrijemo kakva je uloga žene u 21. veku.
Voditeljka radionice: Jelena Janjić, specijalna pedagoškinja i porodična psihoterapeutkinja


Nedelja, 17. septembar 16:00 – 17:30
Radionica: “Emocionalna pismenost“
U svakodnevnoj komunikaciji, mi se ne oslanjamo samo na reči kao izvor informacija, već izgovorenim rečima pravo značenje daju emocije koje čitamo iz neverbalne komunikacije sagovornika. To znači da su one ključna veza između nas i spoljašnjeg sveta.

Emocionalna pismenost podrazumeva razumevanje sopstvenih osećanja i onoga što ih uzrokuje kao i upravljanje svojim emocijama.

Na radionici ćemo obrađivati sledeće teme:

Šta je emocionalna inteligencija i koje su njene glavne komponente? Kakvu ulogu imaju emocije u svakodnevnoj komunikaciji? Koja je njihova važnost? Možemo li razvijati veštine njihove kontrole? Kakva je veza između misli, osećanja i ponašanja i na koji način možemo da preuzmemo odgovornost za svoje emocije i upravljanje njima.
Voditeljka radionice: Aleksandra Radulović Zelenika, psihološkinja na naprednom nivou REBT edukacije

18:00 – 20:00
Radionica: “Izrazi svoje emocije na pravi način“
Često smo u komunikaciji, često razmišljamo da li da kažemo svoje mišljenje, da li da izrazimo svoju ljutnju ili nezadovoljstvo, da li da pokažemo svoju tugu ili strah... Dešava nam se da prećutimo, dešava nam se da planemo, često i na pogrešnu osobu - najteže je izraziti svoje emocije na pravi način u pravo vreme, na pravom mestu i prema pravoj osobi. 
U bezbednom okruženju, uz podržavajuću atmosferu i diskreciju, učinite korak ka većoj svesnosti, učinite korak ka balansiranju izražavanja vaših emocija, prijavite se na našu radionicu. 
Voditelj radionice: Boris Telečki, psiholog i psihodramski psihoterapeut

© Copyright 2019 Centar za lični razvoj SPEKTRUM - Subotica - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext