Hipertenzija, ogledalo naše stvarnosti

Prvo predavanje ciklusa “O telu i duši”

Hipertenzija, ogledalo naše stvarnosti

U Srbiji većina stanovništva ima problem sa krvnim pritiskom. Neregulisana hipertenzija postepeno dovodi do kardiovaskularnih oboljenja. Statistike su porazne, jer 6 od 10 obolelih ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti! Sve veći broj mladih postaje rizična grupa!

Hipertenzija predstavlja stanje organizma koje postepeno narušava zdravlje osobe („tihi ubica”), da bi nakon izvesnog vremena, naročito ako se ne leči, dovelo do ozbiljnih posledica, pa čak i one fatalne.

Hipertenzija signalizira organizmu povišenu unutrašnju napetost (stres), koje organizam ne može sam da savlada, i to stanje stalne spremnosti rezultira povišeni krvni pritisak. Tim putem naše telo ukazuje da mu treba pomoć, a obaveza svakog od nas je da to ne ignoriše, pogotovo ako želimo sebi i drugima zdrav život, bez invaliditeta i bolesti.

Da li ste znali da je visok krvni pritisak najčešće uzrokovan stresom i konfliktima koji proizilaze iz načina život? Uspešnim rešavanjem svakodnevnih izazova čuvamo organizam od oštećenja i bolesti. Danas postoji niz dostupnih metoda čijom primenom možemo umanjiti štetne posledice stresa i biti zadovoljni svakodnevnim životom koji vodimo.

Centar za lični razvoj “Spektrum” organizuje ciklus predavanja sa iskustvenim radioničarskim elementima “O telu i duši” namenjen zdravstvenim radnicima, korisnicima zdravstvenih usluga, članovima porodica obolelih i ostalima koje zanima odnos medicine i primenjene psihologije.

Tokom predavanja posvećenog temi visokog pritiska biće prezentovane metode efikasnijeg upravljanja svakodnevnim izazovima i napetostima, koje mogu uticati na smanjenje visokog pritiska. One, takođe, pomažu u uspešnom rešavanju ličnih konflikata, stresa i da na taj način što efikasnije eliminišete unutrašnje tenzije, ljutnje i nemir. To ne znači da osobe mogu samoinicijativno prestati sa terapijom koju im je lekar prepisao. Ove metode su pomoćna sredstva u borbi protiv visokog krvnog pritiska.

Predavači:
- prim. dr. Kasa Balint, porodični lekar u penziji i
- Karolina Vereš, psiholog i psihodramski psihoterapeut.

Vreme: 15. novembar, od 18 do 20 časova
Mesto: Centar za lični razvoj Spektrum, Sonje Marinković 10/1, Subotica
Način prijavljivanja: putem telefona 0665115102 ili e-mail adrese: office@centarspektrum.com

Cena kotizacije je 1500 dinara. Broj mesta je ograničen!

U nameri da ove teme budu dostupne većem broju ljudi, naročito ugroženim kategorijama, odlučeno je da na svakom od predavanja budu obezbeđena dva besplatna mesta za osobe sa slabijim materijalnim mogućnostima. Više informacija o besplatnim kotizacijama možete dobiti putem telefona 0665115102 ili e-mail adrese: office@centarspektrum.com.

Više o ciklusu predavanja: "O telu i duši"

© Copyright 2019 Centar za lični razvoj SPEKTRUM - Subotica - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext