Vodič za uzemljenje

Vodič za uzemljenje

U našoj užurbanoj svakodnevnici lako nam se može desiti da budemo okupirani onim što se (ili nije) desilo oko nas, da se izgubimo obavljajući stvari sa našeg sve dužeg spiska obaveza, razmišljanjima o tome kako će neke naše stvari biti u budućnosti ili prosto u sanjarenju.Ove pokretne trake brzih smenjujućih misli nas povuku još dalje od sadašnjeg trenutka i nas samih. Tada možemo da se osećamo kao da plutamo među oblacima, ne osećamo našu fizičku težinu, niti zaista registrujemo šta se zbiva oko nas i u nama. U još ekstremnijim momentima osećamo se uznemireno, anksiozno, telo je pod uticajem ubrzanog srčanog pulsa, ruke i stopala su hladni i znojni, i tad nam se misli još ubrzaju i ne možemo da ih usporimo ili promenimo.

Uzemljenje je način ponovnog povezivanja sebe sa fizičkom realnošću. To nas podseća da se vratimo i živimo u sadašnjem trenutku i da budemo svesni toga šta se dešava oko nas. Kada uhvatimo sebe da smo ponovo odvojeni od realnog sveta, uzemljenje nam može pomoći da pomerimo svoj fokus i da ponovo budemo u sada-i-ovde. Mi se uzemljujemo pretežno pomoću našeg vida, ruku i stopala, oni su naše spone sa spoljašnjim svetom.

Za sve ove vežbe želite biti u nekom udobnom položaju. Nekome više prija da legne, nekome da sedi ili stoji ili šeta. Važno je da ispratite šta i kako vama prija, a ove vežbe i smernice zaista shvatite kao početne ideje a vi prilagodite vežbu sebi tako da osećate da je dobra za vas.

Neki korisni načini kako da se uzemljite: 1. Pogledajte oko sebe i nađite: registrujte 5 stvari koje vidite, 4 stvari u vašoj blizini koje možete da dodirnete, 3 stvari koje možete čuti (unutar tela, ali bolje van njega), 2 stvari koje možete pomirisati i 1 stvar koja ima ukus.

2. Lagano zatvorite oči i uzmite par dubljih udaha, svaki put lagano izdahnite. Budite svesni toka svakog udaha i svakog izdaha. Kada se osećate spremno, vizualizujte da vam korenje raste iz tela, da se ponovo povezujete sa Zemljom. Sa svakim udahom, ovo korenje postaje sve deblje, jače i dublje, vuče vas sve čvršće ka zemlji. Kako ovo korenje raste, osetićete da vaše telo postaje teže.

3. Polako šetajte po prostoriji u kojoj se nalazite, prvo svesno hodajući, par minuta svesni svakog dodira tabana sa podom, a posle dodirujte različite površine oko sebe, osetivši njihovu teksturu, toplinu i druge osobine, kao da ih prvi put osetite i želite da ih istražite.

4. Posle kupanja, namažite telo losionom ili mlekom za telo. Radite to polako, utrljavajući u kožu kremu kao da masirate sebe. Usmerite pažnju na miris kreme i na osećaj prijatnosti samomasaže.

5. Ako sedite ispred računara i radite, i imate svega par minuta da se uzemljite, možete da stavite oba stopala na zemlju, i usmerite pažnju na dodir stopala sa podlogom. Istražite gde je najjači pritisak, a gde je slabiji. Probajte malo da promenite jačinu pritiska, sa svih strana tabana.

6. Koristite teški pokrivač (ćebe) kojim možete da se pokrijete kada legnete, ili dok sedite možete prekriti svoje noge. Kamene kuglice u njemu vrše odgovarajuću težinu i brzo ćete se uzemljiti.

7. Stavite stopala u lavor tople vode, a možete napraviti i penu od malo šampona. Recept je naših baka ali je veoma efikasan da se vratite sebi, ugrejete celo telo i da uzemljite stopala.

8. Na kraju, nekima će značiti da zaista izađu napolje i da se prošetaju, možda čak i bosi na travi ili pesku, ili da legnu na travu i da se povežu sa zemljom i prirodom. Takođe, ako ste u prilici, možete malo zakopati stopala u zemlju, blatu ili pesku dok stojite.Kontakt

Udruženje „Centar za lični razvoj Spektrum"

PIB: 110194311
MAT. BR.: 28236123
Ž. RAČUN: 340-11017006-13 Erste Bank

Zastupnik: Karolina Vereš
+381 66 5115102

Kontakt u Subotici

24000 Subotica,
Sedište: ul. Sonje Marinković 10/1
Lokacija 2: ul. Matije Gupca 118/18
Telefon: +381 24 534 438
Mobilni: +381 64 419 3619
Email: office@centarspektrum.com

Kontakt u Bačkoj Topoli

24300 Bačka Topola
ul. Maršala Tita 67
Telefon: +381 63 88 96 152
E-mail: office.bt@centarspektrum.com

© Copyright 2019 Centar za lični razvoj SPEKTRUM - Subotica - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext