Činjenice koje je važno znati o samopovređivanju

Činjenice koje je važno znati o samopovređivanju

Šta je to samopovređivanje?

Nesuicidalno samopovređivanje je namerno nanošenje povreda na površini tela, bez suicidalne namere (Brown RC, Plener PL, 2017). Ovde se misli na gašenje opušaka po rukama, pečenje kože peglom, jaka lupanja glavom, rukama i nogama o čvrste predmete, povređivanje očnih jabučica, sečenje kože žiletom ili drugim oštrim predmetima, najčešće na korenu šake, nadlaktici ili drugim delovima tela (ekstremitetima, vratu i stomaku), rezanje vena (bez samoubilačke namere) i sl.

Kako se razvija ova vrsta ponašanja ?

Radnje samopovređivanja u najranijem uzrastu (do 4. godine starosti) razvojna su faza koju prolazi većina dece. Kada se jednogodišnjak grize, grebe, bocka, čupka kosu, čak i udara glavom o čvrste podloge on ima refleksni odgovor na draži, ispituje granice sopstvenog tela ili te radnje za njega predstavljaju način rasterećenja i oslobađanja od napetosti i strepnje. Dete ovog uzrasta ne zna za posledice svojih radnji. Međutim, ako se takva vrsta ponašanja fiksira i čak se pojača u određenim razvojnim fazama (npr. u periodu puberteta ili početka adolescencije) onda možemo govoriti o nesuicidalnom samopovređivanju.


Koji su uzroci ?

Postoji više faktora koji dovode do samopovređivanja. Istraživanja pokazuju da se većinom samopovređuju mladi uzrasta od 12 do 17 godina, nakon čega samopovređivaje prestaje. Kod velikog broja mladih koji su imali iskustva sa samopovređivanjem mogu se javiti suicidalne težnje. Samopovređivanje je učestalije kod devojaka. Ova činjenica se objašnjava većom sklonošću momaka da ulaze u rizična ponašanja kao što su droga i alkohol.

Brojni su socijalni faktori koji dovode do samopovređivanja. Disfunkcionalni odnosi sa najbližom okolinom ili porodicom predstavljaju jedan od glavnih elemenata koji doprinosi razvoju ovakve vrste ponašanja. Buliing ili vršnjačko nasilje je takođe važan faktor i značajniji faktor rizika od roditeljskog zlostavljanja ili zanemarivanja, koji takođe predstavljaju faktore rizika. Indirektno zlostavljanje u detinjstvu (kada je dete ili mladi čovek svedok prodičnog nasilja), roditeljski kriticizam i apatija su još neki od faktor rizika za pojavu samopovređivanja.

Interesantno je da je ustanovljeno da je samopovređivanje veoma „socijalno zarazno“. To znači da se prenosi u grupi mladih, u odeljenju, školi ili u ustanovi u kojoj borave i druže se mladi koji se samopovređuju, što ne znači da je to dovoljan uslov da bi se razvio ovaj oblik ponašanja. Veoma je važno uticati preventivno na grupu u kojoj se kod pojedinca otkrije ovakva vrsta ponašanja. Programi prevencije još uvek ne funkcionišu na globalnom nivou, ali se time kod nas i u svetu najviše bave nevladine organizacije ili udruženja stručnjaka za mentalno zdravlje. Takav program postoji u subotičkom Centru za lični razvoj „Spektrum“.


Kako možemo znati da li se neko samopovređuje ?

Postoje indirektni koji mogu ukazati da osoba ima problema, kao što su: povlačenje, izbegavanje razgovora o temi samopovređivanja, izdvajanje iz grupe vršnjaka, vršnjačko nasilje ili direktniji znaci, kao što su: nošenje velikog broja narukvica, dugih rukava i kada je veoma toplo napolju, odbijanje nošenja majice kratkih rukava i šortsa na časovima fizičkog vaspitanja, skrivanje ekstremiteta, izbegavanje razgovara o problemu i korišćenje različitih izgovora kada ga/je pitaju za povrede.

Ako primetite neke od navedenih elemenata, to još uvek nije znak da se neko samopovređuje. Potrebno je uključiti nekog od stručnjaka (pedagoga, psihologa škole ili dečijeg psihologa u domu zdravlja) koji će razgovarati sa osobom, temeljnije analizirati ponašanje te osobe, uključiti i roditelje ili staratelje kao i (po potrebi) uputiti osobu drugim stručnjacima za mentalno zdravlje (psihoterapeut, psihijatar).Kontakt

Udruženje „Centar za lični razvoj Spektrum"

PIB: 110194311
MAT. BR.: 28236123
Ž. RAČUN: 340-11017006-13 Erste Bank

Zastupnik: Karolina Vereš
+381 66 5115102

Kontakt u Subotici

24000 Subotica,
Sedište: ul. Sonje Marinković 10/1
Lokacija 2: ul. Matije Gupca 118/18
Telefon: +381 24 534 438
Mobilni: +381 64 419 3619
Email: office@centarspektrum.com

Kontakt u Bačkoj Topoli

24300 Bačka Topola
ul. Maršala Tita 67
Telefon: +381 63 88 96 152
E-mail: office.bt@centarspektrum.com

© Copyright 2019 Centar za lični razvoj SPEKTRUM - Subotica - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext