Rezilijentnost - moć oporavka

Rezilijentnost - moć oporavka

Na terapiji pretežno slušamo veoma teške priče iz klijentovog detinjstva o ozbiljnim zanemarivanjima, surovom kažnjavanju i nasilju, nezadovoljenim dečijim potrebama, i suočavamo se sa problemima koje odrasla osoba ima u sadašnjosti zbog takvih uslova odrastanja.Međutim, kada dobro oslušnemo, možemo da čujemo i priče o zaštitnim faktorima i kapacitetima. To su priče o transformaciji, izlasku iz dugotrajne tame. Izraz za to u psihologiji je „rezilijentnost”. Upravo ona pravi razliku između trajne žrtve nepovoljnih okolnosti i preživelog. Sposobnost da se izdignemo iznad nesreće razvijanjem sposobnosti u trajne snage ličnosti preživelog je rezilijentnost. Snage pomoću kojih uspešno se adaptiramo i prevazilazimo naše životne teškoćeprema Volinu i Volinu (1993) su ovih sedam aspekata rezilijentne ličnosti:

- Uvid – rezilijentne osobe postavljaju sebi teška pitanja i daju na njih iskrene odgovore koje najčešće bole kada ih osvestimo. Prvi korak ka promeni je prepoznavanje i imenovanje oštećenja koja su im naneta.

- U funkciji očuvanja mentalnog zdravlja pojedinaca je postavljanje granica prema njihovim starateljima i nezdravim figurama, i sticanje potrebne nezavisnosti od njih.

- Odnosi koje osobe prave u svom životu, birajući takve ljude sa kojima se osećaju sigurno, imaju u njih poverenje, mogu da budu emotivno otvoreni jer znaju da će dobiti razumevanje, saosećanje, validaciju, podršku. Biti deo zajednice takođe ima izuzetno korektivnu funkciju kroz osećaj pripadanja i doprinosa, bilo da je reč o terapijskoj grupi, verskoj zajednici, ili volonterskoj organizaciji.

- Preuzimanje inicijative u rešavanju sopstvenih problema je sledeći faktor. Iako nisu oni stvorili svoje probleme, umesto osuđivanja i okrivljavanja, oni preuzimaju odgovornost da reše svoje teškoće i tako povrate osećaj kontrole nad svojim životom.

- Kreativnost ima moć transformacije da pretvori bolne emocije, oštećenja i nesavršenosti u nešto vredno, na lekovit način integrišuće iskustvo. Japanska umetnost „kintsugi“ može poslužiti kao primer toga kada slomljene delove neke keramičke posude ponovo spoje koristeći zlato. Na psihološkom nivou na jedan kreativan način stvaraju red i smisao haosa svojih iskustava i bolnih osećanja.

- Humor, odnosno sposobnost pronalaska komičnosti i u tragediji čak i u najtežim životnim okolnostima može da im donese drugačiju percepciju.

- Moralnost, odnosno svesna želja za dobrim životom za sebe i svim živim bićima ih vodi korak dalje. Stvaranje svojih ličnih vrednosti, koje se razlikuju od vrednosti i referentnog okvira vaspitanja njihovih roditelja, ključno je kako bi ove osobe uspele da pronađu svoju autentičnost i da izgrade svoje Ja. Smisao koji pridaju svom ličnom životu, nezavisno od njihovih roditelja i njihove priče, daje im snagu daljeg rasta.

Ne moraju svi ovi faktori biti prisutni ali uvek možemo da idemo ka svetlosti. Primeri rezilijentnih osoba: Helen Keller, Nelson Mandela, Ana Frank, Tina Turner i još mnogi drugi. Nemamo metod da promenimo prošlost, ali možemo smanjiti bol i tako ograničiti njegovu moć nad nama i povećati naše mogućnosti da izrastemo u emotivno zdrave osobe.Kontakt

Udruženje „Centar za lični razvoj Spektrum"

PIB: 110194311
MAT. BR.: 28236123
Ž. RAČUN: 340-11017006-13 Erste Bank

Zastupnik: Karolina Vereš
+381 66 5115102

Kontakt u Subotici

24000 Subotica,
Sedište: ul. Sonje Marinković 10/1
Lokacija 2: ul. Matije Gupca 118/18
Telefon: +381 24 534 438
Mobilni: +381 64 419 3619
Email: office@centarspektrum.com

Kontakt u Bačkoj Topoli

24300 Bačka Topola
ul. Maršala Tita 67
Telefon: +381 63 88 96 152
E-mail: office.bt@centarspektrum.com

© Copyright 2019 Centar za lični razvoj SPEKTRUM - Subotica - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext