Prva seansa sa psihoterapeutom

Prva seansa sa psihoterapeutom

Prvi susret klijenta i psihoterapeuta za oboje predstavlja jedinstveno iskustvo novog kontakta. U ovom tekstu ću opisati na šta tačno mislim, sa namerom da učinim jasnijim kako izgleda odlazak kod psihoterapeuta u Centar za lični razvoj Spektrum.Iskustvo je potvrdilo da već sama ideja da čovek kontaktira psihologa i psihoterapeuta može izazvati izvesni stepen nervoze u njemu. Anksioznost je u ovom slučaju sasvim prirodna. I ja osećam blagu anksioznost, pomešanu sa uzbuđenjem, kada upoznajem novog klijenta, tako se telo priprema za nepoznati susret. Svesna sam toga da je potrebna velika hrabrost da prevaziđete ovu anksioznost i da zaista pozovete, jer je ovo vaš prvi korak u procesu osnaživanja sebe da vam bude bolje. U nekim slučajevima, već samo obavljen poziv sa psihoterapeutom može da pruži olakšanje i osećaj da ste na dobrom putu.

Kako najčešće teče prvi razgovor? Kad vam se dežurni terapeut javi na telefon, dovoljno je da kažete vaše ime i da ste zainteresovani da saznate više o psihoterapiji. Telefonski razgovor je uglavnom kratak, cilj pitanja koja psihoterapeut bude postavljao služi kako bi bolje razumeo koje su vaše potrebe, kako bi procenio da li može on da vam pomogne, ili će vas preporučiti kolegi koji je specijalizovan za rad ako je u pitanju određena problematika ili klijentela (npr. da li vam je potreban bračni terapeut, terapeut za vaše dete, terapeut za problem sa drogom i sl.). Na kraju prvog razgovora, zakazuje se prvi susret uživo.

Preporuka je da termin prvog susreta zakažete tako da budete sigurni da možete nesmetano da prisustvujete seansi. To bi značilo mimo vašeg radnog vremena, ako imate decu da ih možete ostaviti na čuvanje, da nemate neke druge obaveze zbog kojih morate da izađete ranije i slično. Ovo je sve važno kako biste mislima bili prisutni i uključeni u ovaj važan razgovor.

Poželjno je da pripremite nekoliko stvari pre dolaska na prvi susret sa psihoterapeutom: ponesite sa sobom medicinsku dokumentaciju u slučaju da ste ranije bili lečeni kod psihijatra ili psihoterapeuta; spisak lekova i dozu koju pijete; zapišite pitanja koja su vam važna da dobijete odgovor na njih. Većina ljudi ima određena uverenja o psiholozima i psihoterapeutima, pa tako i o psihoterapiji, što ih često sprečava da potraže adekvatnu pomoć. Moja topla preporuka je da iskreno kažete terapeutu kako se osećate u vezi toga što ste se javili na terapiju. Psihoterapeut će vam sa empatijom i bez osuđivanja odgovoriti i pojasniti sva pitanja koja imate u vezi procesa psihoterapije. Važno je da znate da vam odgovoran psihoterapeut nikad neće obećati da ćete biti izlečeni za određeni broj susreta, zato što to zavisi od mnogih faktora. Budite otvoreni u razgovoru i ako se prepustite da probate to vam može doneti više od očekivanog ishoda.

A sad malo o tome kako se psihoterapeut priprema za prvi susret. Profesionalci iz ove oblasti su senzibilni i svesni da vam je bilo teško da napravite prvi korak i da sigurno već dosta sadržaja nosite u sebi o čemu biste da pričate sa njim. Ipak, ulazak u psihoterapijski odnos je važan proces, koji ima svoje prve korake, koji čine temelj na kom će se taj odnos dalje graditi. Psihoterapeuti mogu da koriste psihološke testove pre započinjanja psihoterapije, a i kasnije u određenim vremenskim razmacima u terapiji. Pomoću rezultata ovih testova mogu dobiti bolju sliku o vama, pratiti efekte psihoterapije i dobijati povratnu informaciju o vašem napretku. Pored testova, psihoterapeuti daju klijentima formular o pristanku za učešće u tretmanu, u kom su navedena logistička pitanja kao što je cena jedne seanse, trajanje seanse i učestalost viđenja, osnovni etički principi (najvažniji: princip poverljivosti) i zakonski okvir rada psihoterapeuta. Ulazak u terapiju je uslovljen obostranim dogovorom i prihvatanjem ovih uslova. Imajući u vidu da je lakše otvoriti se nekome o kome imamo neke informacije, psihoterapeut će najpre da vam se predstavi kroz svoju profesionalnu ulogu. Važno je da dobijete informacije o stepenu edukacije psihoterapeuta, o psihoterapijskom modalitetu i tehnikama koje koristi, ranijem radnom iskustvu. Budite slobodni i postavite pitanja koja vas zanimaju, jer je ovo najverovatnije nov i nepoznat teren za vas. Vaša pitanja su bitna kako biste stekli osnovno poverenje u osobu kojoj ćete se postepeno otvoriti. Na prvom susretu, psihoterapeut treba da sazna koje su vaše žalbe, na čemu želite da radite i šta želite da postignete na psihoterapiji. Zajedno ćete formulisati prvi terapijski cilj, kao i vremenski okvir, posle čega ćete proveriti postignutost ovog cilja.

Na kraju bih dodala, ukoliko posle prvog susreta, iz bilo kog razloga, ne osećate da ste pronašli pravog psihoterapeuta za vas, da je to u redu. Kao što ne biste pristali da budete u partnerskoj vezi sa nekim ko vam ne prija ili niste stekli uzajamnu simpatiju i poverenje, tako ni u ovom odnosu nemojte to raditi. Važno je da pronađete sebi psihoterapeuta sa kim osećate da ste povezani, da vas razume i saoseća sa vama, ali isto tako da je kompetentan da vam pomogne. Želim svima vama jednog takvog psihoterapeuta!

Kontakt

Udruženje „Centar za lični razvoj Spektrum"

PIB: 110194311
MAT. BR.: 28236123
Ž. RAČUN: 340-11017006-13 Erste Bank

Zastupnik: Karolina Vereš
+381 66 5115102

Kontakt u Subotici

24000 Subotica,
Sedište: ul. Sonje Marinković 10/1
Lokacija 2: ul. Matije Gupca 118/18
Telefon: +381 24 534 438
Mobilni: +381 64 419 3619
Email: office@centarspektrum.com

Kontakt u Bačkoj Topoli

24300 Bačka Topola
ul. Maršala Tita 67
Telefon: +381 63 88 96 152
E-mail: office.bt@centarspektrum.com

© Copyright 2019 Centar za lični razvoj SPEKTRUM - Subotica - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext