Postnatalna depresija 2. deo

Postnatalna depresija 2deo

- Posledice, lečenje; kako pomoći porodilji

Postnatalna depresija se leči psihoterapijom i, ako psihijatar proceni da treba, psihofarmacima. Postoje antidepresivi koji su potpuno bezbedni da se piju tokom dojenja.Ovaj poremećaj raspoloženja utiče ne samo na porodilju koja ga doživljava nego i na bebu i na celu porodicu. Ako je nelečen, postoji rizik da se kasnije ponavljaju depresivne epizode. Posledica ima i po bebu. Neke od njih uključuju probleme u intelektualnom razvoju i nesigurni atačment (o vrstama atačmenta ili vezivanja ćemo pisati drugom prilikom).

Zašto kažemo da će beba imati posledice iako se ona ne seća svesno ovog perioda?

Bebine potrebe nisu samo da se nahrani, presvuče i uspava. Njoj je potreban dodir, gledanje u oči, da joj pričamo, pevamo, milujemo je, nosimo, da se smeškamo, da joj pokrećemo rukice i nogice, da pravimo mimiku lica koju ona oponaša itd. Ona se tada oseća voljeno i sigurno, tako se razvija bebina inteligencija i tako ona uči veštine potrebne za život. Ako majka nije trenutno dostupna fizički ili emotivno za ove aktivnosti sa bebom, važno je da ih neka druga odrasla osoba preuzme. Jedna do dve osobe, koje će beba prepoznati i vezati se za njih. Tako možete sprečiti eventualne posledice, zameniti majku u mnogim poslovima dok se ona ne stabilizuje.

Postnatalna depresija nije nešto što je porodilja umislila i nije pokazatelj njene razmaženosti, kako se često misli u našem društvu. Ona se bori sa svojim simptomima i u isto vreme najverovatnije ima ogromno osećanje krivice jer ne oseća radost ili ne pruža bebi onoliko nege i ljubavi koliko smatra da treba.

Ako neka porodilja u vašem okruženju često plače, povlači se u sebe, ništa je ne raduje, odbacuje bebu, ne može da spava, nema apetit, iznosi mračne misli... to su znaci. Reči kao što su: „Ma šta ti je, što plačeš, imaš zdravu bebu, budi srećna...“ ne pomažu iako su izgovorene u najboljoj nameri. Takvim porukama verovatno samo dodatno uvećavate osećanje krivice kojim je ona već preplavljena. Podršku joj radije pružite u vidu razumevanja, slušanja, zagrljaja. Posavetujte je da se obrati stručnjaku za mentalno zdravlje ili svom lekaru koji će je uputiti na dalje lečenje.

Uvek je bolje obratiti se stručnom licu nego patiti u samoći. Ma koji problem da vas muči.Kontakt

Udruženje „Centar za lični razvoj Spektrum"

PIB: 110194311
MAT. BR.: 28236123
Ž. RAČUN: 340-11017006-13 Erste Bank

Zastupnik: Karolina Vereš
+381 66 5115102

Kontakt u Subotici

24000 Subotica,
Sedište: ul. Sonje Marinković 10/1
Lokacija 2: ul. Matije Gupca 118/18
Telefon: +381 24 534 438
Mobilni: +381 64 419 3619
Email: office@centarspektrum.com

Kontakt u Bačkoj Topoli

24300 Bačka Topola
ul. Maršala Tita 67
Telefon: +381 63 88 96 152
E-mail: office.bt@centarspektrum.com

© Copyright 2019 Centar za lični razvoj SPEKTRUM - Subotica - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext