Ličnosti iz Senke

Ličnosti iz Senke

Veliki deo svačije ličnosti nalazi se u nesvesnom. Tokom odrastanja i socijalizacije mnoge naše osobine, želje, potrebe, osećanja smo potisnuli iz naše svesti kako bismo se prilagodili porodici, raznim autoritetima, vršnjacima.Svesni deo pokazujemo svetu pa i samima sebi. Pokazujemo naše Idealno Ja ili bar mislimo da to radimo. Neke naše osobine sakrivene su i od nas samih a ponekad isplivaju na površinu kad su nam ego granice slabije ili smo pod stresom. Obratite, na primer, pažnju na ponašanja ili crte ličnosti koji vas posebno nerviraju kod drugih ljudi. Te osobine najverovatnije imate i sami ali ih prezirete i odbacujete, a zatim ih kod drugih ljudi pojačano primećujete. Znam, prilično neprijatna pomisao...

Divni, intuitivni psihijatar i teoretičar, osnivač Analitičke psihologije Karl Gustav Jung je nesvesni deo naše ličnosti nazvao Senkom. U Senci se nalazi toliko sadržaja da je moguće izdvojiti nekoliko zasebnih ličnosti iz Senke. Sve te ličnosti nalaze se u tami naše duše i mi ih ne vidimo, samo ih naslućujemo. Možda nas plaše jer ih ne poznajemo i želimo da ih isključimo iz našeg selfa. Ponekad ih doživljavamo kao neko ponašanje koje je jače od nas, osećanja koja nas preplave i preuzmu kontrolu nad nama, žudnju za nečim koju je nemoguće obuzdati. Takođe, razne fobije, strahovi, panični napadi, pasivnost, prokrastinacija, grickanje noktiju, patološka ljubomora, alkoholizam, opsesivne misli... lista je beskrajna. Zajednička crta svim tim ponašanjima je da se čini da povremeno preuzimaju kontrolu nad nama.

Sa „prognanim“ delovima naše ličnosti moguće je uspostaviti primirje i zavoleti ih. Prihvatimo li ih kao delove sebe i shvatimo li šta ti delovi žele od nas i šta nam poručuju, lakše ćemo uspostaviti kontrolu nad njima. Te svoje ličnosti možete sami upoznavati ako ste dovoljno otvoreni za ideju da niste savršeni. Uzgred, niko nije savršen- i šta je savršenstvo uopšte?

Možete mi se javiti da vas vodim kroz taj proces upoznavanja sa samim sobom.

Što više svojih ličnosti iz Senke dovedemo na svetlost svesnosti, to ćemo imati veću unutrašnju stabilnost i veću ljubav za sebe ali i za druge ljude.

Zar to nije sjajan cilj u životu?Kontakt

Udruženje „Centar za lični razvoj Spektrum"

PIB: 110194311
MAT. BR.: 28236123
Ž. RAČUN: 340-11017006-13 Erste Bank

Zastupnik: Karolina Vereš
+381 66 5115102

Kontakt u Subotici

24000 Subotica,
Sedište: ul. Sonje Marinković 10/1
Lokacija 2: ul. Matije Gupca 118/18
Telefon: +381 24 534 438
Mobilni: +381 64 419 3619
Email: office@centarspektrum.com

Kontakt u Bačkoj Topoli

24300 Bačka Topola
ul. Maršala Tita 67
Telefon: +381 63 88 96 152
E-mail: office.bt@centarspektrum.com

© Copyright 2019 Centar za lični razvoj SPEKTRUM - Subotica - All Rights Reserved | Design by: InfoText Infotext